|
||||||||||||||
Konuk Defteri
Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim Mudanya dan selamlar.. yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur. Artvinden hayırlı günler Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun Sisteme giriş
Çevrimiçi
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
2 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi. Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz. |
YİYECEKLERİMİZGönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 09 Nisan 2015 PerşembeKonu: Oğdar manzara 8. Çaşur Kayalık ve yüksek alanlarda yetişen otsu bir bitki olan "çaşur" turşu şeklinde salamura olarak kahvaltıda veya diğer öğünlerde yenir.Yumurtalı ıspanak gibi de pişirilebilir. 9. Küme Diğer illerde "sucuk" olarak da bilinen üzüm veya dut şırası, fındık veya ceviz içi ile yörede yapılan "kümenin" kendine has bir lezzeti vardır. 10. Pestil Küme maltının bez üzerine yayılarak (özellikle ceviz ve fındık konmaksıızn)kağıt kalındığında kurutulmuş şeklidir. 11. Kağ (meyve kurusu) Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve özellikle uzun kış günlerinde çerez gibi yenir. 12. Çam sakızı Köknar ağaçlarından toplanan sakız Yöre ormanlarında yetişen köknar ağacı reçinesi sakız olarak çiğnenir.. 1. Hasuta Pekmez veya şeker nişasta az su ile tere yağda malt kıvamında pişirilir, sıcak servis yapılır.Özellikle, bebek,çocuk ve hasta yemeği olarak bilinir. 5. Erişte tatlısı İnce ince kıyılmış yufka fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su gezdirildikten sonra içine şeker katılarak tere yağda döndürülerek servis yapılır. 6. Silor tatlısı İnce boru şeklinde sarılmış yufka birkaç santim genişliğinde kesilerek kurutulur ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su ve tere yağ gezdirildikten içine şeker katılarak fırında pişirilir. YEMEKLERİMİZGönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 09 Nisan 2015 PerşembeKonu: Oğdar manzara 2. Lapurçen-NAPURÇAN AŞI Bahar aylarında toplanan taze asma (üzüm) yaprağı güneşte kurutulur.İçine salça konulmadan özellikle zeytinyağı ile parça et veya kemikli etle birlikte doğranmış soğan ile pişirilir. 3. Puçuko İpsiz taze fasulye güneşte kurutur.Özellikle kış aylarında, içine çok az bulgur ve salça konarak pişirilir.Tercihe göre üzerine sirke dökülerek yenir. 1. Kuymak Eriyen ve uzayan (çiçil) peynir tercihe göre beyaz un veya mısır unu, çok az su ve tere yağ/sıvıyağ ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişiriliir. Pişmenin en iyi işaretei kuymağım "kusması" yani yağını salıvermesidir.Tüm öğünlerde baştacıdır.Pratik ve kolay bulunurluğu bakımından her zaman tercih edilir. 2. Kaymağın Kuymağı Taze kaymak tercihe göre beyaz un veya mısır unu ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişiriliir. Pişmenin en iyi işaretei kuymağım "kusması" yani yağını salıvermesidir.Daha çok kaymağın bol olduğu yayla ve mezralarda yaygındır. 3. Mıhlama Uzayan(civil) peynir eritilmiş tere yağda bir müddet pişirildikten sonra üzerine çırpılmış yumurta ilave edilerek ekmek banabilecek kıvama geldiğinde özellikler mısır ekmeği ile afiyetle yenir. 4. Peynir tavalama Uzayan(civil) peynir ve tercihe göre süzme yoğurt veya lor eritilmiş tere yağda bir müddet pişirilir. 5. Dügmeç Bayat ekmek terağda kavrularak (tercihe göre çok az peynir konabilir) genelde kahvaltıda yenir. 6. Çılbır (Sarmısaklı) İçine çok az su konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen yumurta üzerine (tercihe göre sarmısaklı) eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle yenir.
Devamını oku... 'YEMEKLERİMİZ' (137 harf daha var)
ÇOEBALARIMIZ AŞLARIMIZGönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 09 Nisan 2015 PerşembeKonu: Oğdar yemekleri 1. (Nişoşlu) Yoğurt Çorbası Nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır ve özellikle Artvin'in iç kesimlerinde yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır. 2. (Beyaz) Lahana Çorbası Beyaz lahana ince ince doğranarak yoğurt ve çok az un ile yapılan bulamaça su katılarak nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır. Özellikle Artvin'in iç kesimlerinde ; yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır. 3. (Gemdimalı) Süt Çorbası Gendima (haşlanıp güneşte kurutulmuş buğday tanesi) ile su yerine süt katılarak yapılır.Bir tür, bol sütlü şekersiz (tercihe göre tuz katılabilir) sıcak sütlaç tadını andırır. Özellikle reyhan ve nane katılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır. 4. Kesme (Mantılı Süt Yemeği) Kesme (parça halinde içi boş mantı) su yerine süt katılarak yapılan bir tür çorbadır. 5. Kesme Çorbası İçine erişte biçiminde kesilmiş ev makarnası katılarak siyah mercimek ile yapılır.Üzerine tercihe göre sirke dökülerek servis yapılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır. 6. Çinçar (ısırgan otu) Çorbası Çinçar (ısırgan otu) ile yapıla daha çok sahil ve sahile yakın yerlerde yaygındır. 7. Şalgam çorbası Şalgam (pancar) otu, un, yoğurt ve/veya taze kaymak bulamaçı ile yapılan bu çorba türü daha çok dağ köylerinde yaygındır.
Devamını oku... 'ÇOEBALARIMIZ AŞLARIMIZ' (9 harf daha var)
YEMEKLERİMİZ,AŞLARIMIZ,EKMEKLERİMİZGönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 09 Nisan 2015 PerşembeKonu: Oğdar yemekleri HAŞIL Mısır veya buğday unu sıcak papa şeklinde pişirilir, ortası açılarak eritilmiş tere yağ veya ayran konur. Kaşıkla alınan papa tere yağ veya yarana bandırırlarak yenir. ÇADI DÜGMECİ Yeni pişmiş mısır ekmeği tere yağ ile karıştırılır ve bulamaç şekline gelene dek kaşık veya elle yoğrulduktan sonra ayran veya çay ile afiyetle yenir. KETE Fırın , kuzine sobası veya tandırda arasına ceviz ve un karışımı katılarak pişirilen ekmek. Tandır Ekmeği Ağırlıklı sahil ilçeleri dışındaki yerlerde, esmer buğday unu ile topraktan yapılan tandırlarda odun ateşi ile pişirilen lezzetli bir ekmek türüdür.Evin ailenin ihtiyacına göre 2 tandır,3 tandır ekmek vurulur,ekmekler tahta teknelerde ambarlarda saklanarak 8-10 yenilir. Mısır Ekmeği (Çadi) Mısır unu ile pileki veya kuzine sobada pişirilir. Pileki Ekmeği Kilden yapılmış tepsi büyüklüğünde iki plaka içinde buğday veya genellikle mısır unundan yapılan bir ekmek türüdür. Pileki ekmeği, halen bulunmakla birlikte gelişen teknoloji ile birlikte maalesef kaybolamaya yüz tutmaktadır. LAVAŞ İnce hamurdan yapılmış pide şeklinde pikalda veya tavada pişirilir.Sıcakken üstüne sarıyağ sürülerek yenir.Lavaşın kalın şekilde pişirilmesine BAZLAMA denir. Lokum Mayalı hamur ekmek kıvamında çorba hacminde top Şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir. BİŞİ Mayalı hamur ekmek kıvamında iki avuç içi büyüklüğünde ince yuvarlak pide şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir. MAKARLAMA Mayalı hamur muska veya makarna şeklinde içine kıyma konmadan makarna gibi pişirilir. Üzerine kırılmış ceviz,lor veya sarmısaklı yoğur ve tere yağ dökülerek afiyetle yenir.
Devamını oku... 'YEMEKLERİMİZ,AŞLARIMIZ,EKMEKLERİMİZ' (666 harf daha var)
karye-i OĞDARGönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 30 Mart 2015 PazartesiKonu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar KARYE-İ OĞDAR TABİ-İ TAVUSKER DAHİL-İ EYALET-İ ÇILDIR 1881 yılın da Oğdar Muhtar-i Karye-Mezbur: Uzun boylu karabıyıklı Osman bin Timur sin (yaş) 45 doğum : Tevellüd 1252 (1836) Reşid Oğlu Eniştesi kara bıyıklı Dursun bin Mehmet Yaş:30 Tevellüd :1254 1838 1881 YILINDA Köyümüzde 65 hane de 157 kişi yaşarmış (kadınlar hariç) |