Ana sayfa Köyümüz Albüm Üye giriş Konuk defteri İletişim Hizmetler Dosya indirme
Konuk Defteri  

Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim
   - betonkaya, 09.10.2023

Mudanya dan selamlar..

Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür..
   - cmustafagumus, 24.02.2023

yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur.
   - sanikor, 23.02.2023

Artvinden hayırlı günler
   - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022

Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun
   - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022




EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Sisteme giriş  




 


Hala hesabınız yok mu? Hesap açmak için tıklayın.

Çevrimiçi  
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
3 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.

Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

SOĞAN AŞI

Yayın tarihi: 04 Temmuz 2012 Çarşamba, 1172 kez okundu.
Konu: Gelenekler 

PAYLAŞMANIN,DAYANIŞMANIN DOSTLUĞUN ADI;SOĞAN AŞI

Köyümüzde yıllar önceden günümüze gelen alışkanlık.Kurumuş ekmekleri değerlendirmek için bulunmuş ama yıllarca lezzetinden vazgeçilmemiş lezzet.

Önce bol miktarda soğanlar doğranır.Sadece kelle soğan değil yeşil soğan ve hatta soğan tokısının de olmasına dikkat edilir.Bu soğanlar kızgın yağda kavurulur.Dileyen domates biber de ekleyebilirler.Domates yaprağınında kullanıldığı olur.Yeşil nane reyhan da katılması tavsiye edilir.
Soğanlar iyice pişmeye başlayınca yeteri kadar su konur ve kaynatılmaya bırakılır.
Soğan aşı kaynarken bir yandan da URBA sı hazırlanır.Süzme lor ve yoğurda su ve 1-2 kaşık un konarak iyice karıştırılır.Unların murkı olmaması için iyice dağıtılması lazım.
Tenceredeki aş kaynamaya başlayınca urbası dökülerek sürekli karıştırılır.
Diğer yandan kurumuş tandır ekmekleri biçakla veya elle doğranıp geniş bir kaba-karavanaya dökülür etrafına kaşıklar dizilir.
Soğan aşı karıştırılarak kaynaması beklenir .Soğanların tam ğiştiğine emin olduktan sonra ateşten indirilir.(Bazen içine bir iki yumurta kırılır karıştırılmadan bırakılır.
Tuzu biberi dileyen istediği kadar katsın.
Soğan aşı çok soğumadan karavanadaki kuru ekmeklerin üstüne dökülür.
Aşın başına toplanmış olan Oğdarlılar aşı yavaşça kaşıklamaya başlarlar.Herkes aynı tabaktan ağzıları yana yana yerler.
Bu sistem Paylaşmanın,dostluğun semboludur.
Bulan ıcat eden büyüklerimziden allah razı olsun.
Yıllar önce rahmetli Zegan Mehmet abi sağ iken bahçede haftada bir soğan aşı pişirirdik.Nur içinde yat zegan.
SOĞAN AŞI | Hesap Yarat/Giriş Yap | 0 Yorum
Yorumlar gönderene aittir. İçeriğinden sorumlu değiliz.