Ana sayfa Köyümüz Albüm Üye giriş Konuk defteri İletişim Hizmetler Dosya indirme
Konuk Defteri  

Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim
   - betonkaya, 09.10.2023

Mudanya dan selamlar..

Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür..
   - cmustafagumus, 24.02.2023

yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur.
   - sanikor, 23.02.2023

Artvinden hayırlı günler
   - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022

Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun
   - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022




EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Sisteme giriş  




 


Hala hesabınız yok mu? Hesap açmak için tıklayın.

Çevrimiçi  
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
10 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.

Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

DELİKLİ TAŞ NEREDE ?

Yayın tarihi: 11 Aralık 2011 Pazar, 4763 kez okundu.
Konu: Tarihçe 

Resimde görünen Delikli taş Oğdar sınırlarında.Şimdiye kadar kaç kişi yanına gitti.kaç kişi gördü bilmiyoruz.Ama mutlaka görünmesi gerekn yerlerden biri.
İnanıyoruz ki bu fotoğrafı gören herkes Oğdara gittiğinde bu Delikli Raşı görmeye ve Kral koltuğunda oturmayı mutlaka isteyeceklerdir.
İsterseniz Bu taşı ve Kral Koltuğunu Ayhan Demirhan Anlatsın bizde öğrenelim.

OĞDAR'LA İLGİLİ BİLGİ: ALVANİ KALO VE DELİKLİ TAŞ.

Köyümüzün yer isimleri üzerinde yaptığım çalışmalarda beni ençok uğraştıran ve şaşırtan yer Alvanikalo ve delkli Taştır. Alvanikalo'nun karşımıza iki anlamı çıkmaktadır. Birisi Çeperli harman yeri diğeri ise Ateşyeri harman.
Galavani: Çeper (Baştaki g harfı düşmüş)
Kalo: Harman yer.
Alvanikalo: Çeperli Harman yeri.
Diğer anlamı ise,
Al: Alev, Ateş
Vani: Yer
Kalo: Harman yeri.
Alvanikalo: Ateş yeri harman


OĞDAR'LA İLGİLİ BİLGİ: ALVANİKALO, DELİKLŞ TAŞ VE TAŞ KOLTUK
Eski zamanlarda insanlar güneşi ve ateşi kutsal kabul eder onlara dinsel törenler yaparlarmıiş. Güneşe ve tanrıya yakın olmak içinde bu törenleri yüksel yerlerde yaparlarmış. Alvanikalo işte bu törenlerin yapıldığı bir yerdir. Halkımızın islam dinine geçmesinden sonrada burada islami kurallara göre dinsel törenler yapılmış ve gelenek devam ettirilmiştir. Köyümüz ve çevresindeki din adamları buraya çıkar kurban keser dinsel törenler yaparlarmış. Bu törenler zamanla ortadan kalkmış burası evliya olarak anılmaya devam etmiştir. İşte delikli taş bu inancın bir sonucu olarak çıktığı anlaşılmaktadır. Eskiden Güneşi kutsal olarak gören insanlar güneşin resmini kayalara resmederler veya güneşe benzer kabartmalar yaparlarmış. Burada bulunan taş delikte güneşe benzetilme amacıyla yapılmış olabilir. Çünkü delik mükemmel bir çember biçimindedir. Bu kadar eksiksiz bir çemberin kendiliğinden oluşması olanaksızdr. Üstelik 2 metreye yakın bir çapı vardır. Alvanikalo'da birde taş koltuk bulunmaktadır. Eski insanlar bu koltuğu tanrının oturması için yaparlarmış. Bu taş koltuk daha sonraları burada yapılan törenleri idare eden liderin oturması içinde kullanılmış olabilir.
Gelecek pazartesi: Lukeset
Ayhan Demirhan
Köyümüz mezraları Sanikor, Ekuter, Avazan bu yüce dağın eteklerindedir. Peki bu dağa neden harman yeri denmiştir. Bunu çözmek için buraya gitmek gerekiyordu. Şenliklerde buraya gitmeye karar verdim. Karabeg Hasan dayı, Yavuz Kılıç, eşi, oğlu, ibrahim Karakoç ve Bursa'dan arkadaşım Vahit Beyle beraber sabah yola çıktık. Sanikor'un sırtında arabayı bırakıp malzemelerimizide yanımıza alarak sonderece dik dağa tırmandık. Çıkarken hasan Dayı'ya burda bir harman ve ateş yakma yeri varmı diye sordum. Tüm yaşantısının buralarda çobanlıkla geçtiğini Babamla bile buralarda çobanlık yaptığını ancak bunların olmadığını söyledi. Ben ise olması gerektiğini söyledim. İsrarla yok dedi. Alvanikalo'nun sırtına çıktığımızda oturup dinlendik. Sonra baştan başlayarak harman yerini aramaya başladım. Düzlüğün bittiği yerin yanında bir oda büyüklüğünde taşlarla çevrilmiş düz bir yer buldum. İşte dedim buraya adını veren harman. Hasan dayıyı yanıma çağırdım. İşte dedim burası harman yeri. Etrafı taşlarla çevrilmiş. Hasan dayı çok şaşırdı. Hayatım buralarda çobanlıkla geçti burayı görmemişim sen nerden biliyorsun dedi. Ancak kafamı kaldırıp
biraz aşağıya baktığımda ise taşlardan yapılmış büyükçe yıkık bir ocağı hayretle gördüm. Evet burasıda ateş yakma yeriydi. Yerin ismiişte bunlardan geliyor olmalıydı.
Al: Alev
Vani: Yer
Kalo. Harman yeri.
Al-vani-kalo: Ateşyeri harman.

DELİKLİ TAŞ NEREDE ? | Hesap Yarat/Giriş Yap | 1 Yorum
Yorumlar gönderene aittir. İçeriğinden sorumlu değiliz.

Re: DELİKLİ TAŞ NEREDE ?

(Puan: 1)
Gönderen: cmustafagumus Tarih: 12 Ara 2011 - 20:29
(Kullanıcı bilgisi 
Acaba Oğdarın ilk sahibi biz değilmiyiz.Alvanikaloda kimler harman yaptı kimler ateş yaktı.
Yıllar önce TRT de Artvin belgeseli izlerken ,bir Öğretim görevlisi çoruhtan yukarı bakıp yüksekte kalan köylere -ASKIDA KALAN KÖYLER-manasında cümle kullandı.Açıklaması ise binlerce yıl önce Çoruh o yüksek köylerin dibinden geçiyormuş doğayı aşındıra aşındıra bugün ki seviyeye gelmiş.
Acaba Alvanikaloda aynı mıdır*Askıda Kalan Yerleşim yerimidir.Belki yıllar önce Sanıkordan akan su ordan geçiyordu Alvanikalo ile Gilan arası dümdüz ovaydı ,yıllarca suyun aşındırması ile o seviyede kalmış olabilir mi?