Ana sayfa Köyümüz Albüm Üye giriş Konuk defteri İletişim Hizmetler Dosya indirme
Konuk Defteri  

Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim
   - betonkaya, 09.10.2023

Mudanya dan selamlar..

Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür..
   - cmustafagumus, 24.02.2023

yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur.
   - sanikor, 23.02.2023

Artvinden hayırlı günler
   - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022

Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun
   - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022




EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Sisteme giriş  




 


Hala hesabınız yok mu? Hesap açmak için tıklayın.

Çevrimiçi  
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
7 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.

Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

TEŞT DİBİ...LAPİK

Yayın tarihi: 16 Şubat 2011 Çarşamba, 1294 kez okundu.
Konu: Gelenekler 

Hazıran-Temmuz aylarında özellikle Şiker de tut pekmezi kaynatılırdı.Şİkerin pekmezi ve tut sirkesi çok güzeldir tadına doyulmaz lezzettir.
Hemen her evin yanında pekmez kaynakmak için özel yerler vardır.Ocaklar pekmezi kaynadıktan sonra süzmek için kürünler ağırlık için taşlar gibi.
Toplanan tutlar kazanda kaynatıltıp gereksiz suyundan kurtulunur.Sonra Tutun posası çuvallara doldurulup kürünlerde üstüne ağırlık bastırılarak süzülür.Burdan Tutun ballı tatlı suyu akar.İyice süzüldükten sonra biriken tatlı şıra kazanda tekrar kaynamaya bırakılır.
Öküz gözü dana gözü keçi gözü olarak adnalrırlan aşamaları vardır.Son aşamada tamamlandıktan sonra kayanayan pekmez güveçlere kovalara doldurulur.
Çocuklar için esas eğlence burda başlar.Teştin dibini yalamak çok önemlidir.ve Her çocuk o yaz kaç teşt dibi yaladıysa sayar ,en çok teş dibi yalayan havasını atar.
Teşt dibini yalamak için Hurma yaprağından LAPİK yapılır.Yaprak üçe dorde katlanıp dayanıklı hale getirilir ve bu şekilde teştin dibindeki pekmezler yalanır.
Ocakta kalan sıcak kora KÜL BASTI yapılır.Hamur ekmek şekline getirilip kula gömülür o sıcakla bişer .

Foto:Bilal Şen
hey gidi şiker heyyi
TEŞT DİBİ...LAPİK | Hesap Yarat/Giriş Yap | 0 Yorum
Yorumlar gönderene aittir. İçeriğinden sorumlu değiliz.