Ana sayfa Köyümüz Albüm Üye giriş Konuk defteri İletişim Hizmetler Dosya indirme
Konuk Defteri  

Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim
   - betonkaya, 09.10.2023

Mudanya dan selamlar..

Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür..
   - cmustafagumus, 24.02.2023

yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur.
   - sanikor, 23.02.2023

Artvinden hayırlı günler
   - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022

Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun
   - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022




EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Sisteme giriş  




 


Hala hesabınız yok mu? Hesap açmak için tıklayın.

Çevrimiçi  
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
5 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.

Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

OĞDARI TANIYALIM

Gönderen: Admin Tarih: 10 Eylül 2008 Çarşamba
Gelenekler 
"SEDAT AYAR YAZILARI"

TİKİLİ TAŞ

Oğdarın gelmiş geçmiş en göze çarpan sembollerinden birisi de tikili taştır.
Mezarlıktan köyün sırtına doğru giden yolda, niceleri kendini bildiklerinden beri-ben dahil- yolun altında duran bu taş, bulunduğu yere adını vermekle kalmamış, aynı zamanda Oğdarın simgesi haline gelmiştir.Üstünde pikallar, altında çegiller, gelen geçen yolcuların dinlenme mekanı, çocukları üstüne bindirip onlara çocukluklarını yaşama fırsatı veren özel bir taştır tikili taş.
Çocukluğumuzun en yaramaz çağında ailelerimize isyan bayrağını açınca sığındığımız mekanların başında gelirdi orası. Anne babasından azar işiten veya harmanlarda top oynayacak arkadaş bulamayan afacanlar söz birliği etmişçesine tikili taşa gelirler, ordaki pikalların üstünde saatlerce hilez avlama yarışına girerlerdi.
Ellerimizde ince çubuklar, ben gördüm, sen gördün kavgalarıyla birlikte hilez yuvalarına sokulur, zavallı hayvanların kaçmasına bile fırsat vermeden kafasına kafasına vurulurdu.
En büyük hilezi öldüren havasını atar, çubuğu kırılan veya pikallardan kayarak yola düşenler ağlaya ağlaya evlerine koşarlardı.
Tikili taşın en büyük eğlencesi üzerine çıkıp düşmeden durabilme yarışmaları idi. Hoca musto emi gilin Ali Rıza mazeretlikte başı çektiği için devamlı üstüne o biner bize de seyretmesi kalırdı. Taşın üzerine çıkmayı büyük bir cesaret göstergesi olarak kabul eder, oraya çıkıp elleri havaya kaldırmanın zevkine doyamazdık.
Tikili taşın Oğdar için ne anlama geldiğini bilmeyen ve Oğdarlıların bu taşa kutsallık yüklediklerini düşünerek çok fazla önemsediklerini gören yeni tayin genç bir öğretmen, bir gece gizlice asırlardır orada dikili bulunan taşı yerinden sökerek çegillerden aşağı yuvarlamış, ertesi gün tikili taşın yerinde olmadığını fark eden Oğdar gençleri tarafından taş sırtına yüklenerek çegillerden çıkartılarak yerine diktirilmiştir.
Tikili taş Oğdarın sembolu, Oğdarın göz bebeğidir. Lükesete veya şikere doğru yola çıkan yolcuların ilk vardıkları belirleme noktasıdır. Tikili taşa yeni vardım, veya tikili taşı yeni geçtim diye yer ve mekan belirlemesi yapılan yerdir orası.
Tikili taş dikili olduğu müddetçe Oğdarda hiçbir ocak sönmesin, Oğdar ve Oğdarlılar sonsuza değin yaşasın.
Selam ve sevgilerimle

SEDAT AYAR

Not: 2008 Özlem Festivaline gittiğimizde tikili taşın yerinde olmadığını gördüm. Ya ben göremedim ya da yerinden kaldırmışlar. Hatıralarımıza hürmeten eğer kaldırılmışsa o taşın oraya konulmasını arzu ediyorum
OĞDARI TANIYALIM | Hesap Yarat/Giriş Yap | 1 Yorum
Yorumlar gönderene aittir. İçeriğinden sorumlu değiliz.

Re: TİKİLİ TAŞ

(Puan: 1)
Gönderen: sanikor Tarih: 11 Eyl 2008 - 06:32
(Kullanıcı bilgisi 
Küçük bir anı ; Şükrü SİYAM diye bir ilk okul öğretmenimiz vardı Tikili taşı aşağıya yuvarlamıştı sonra köylüler kızınca öküzlerle yerine getirip tekrar dikti. bu anlattığım doksanlı yılların başında oldu.