Ana sayfa Köyümüz Albüm Üye giriş Konuk defteri İletişim Hizmetler Dosya indirme
Konuk Defteri  

Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim
   - betonkaya, 09.10.2023

Mudanya dan selamlar..

Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür..
   - cmustafagumus, 24.02.2023

yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur.
   - sanikor, 23.02.2023

Artvinden hayırlı günler
   - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022

Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun
   - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022




EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Sisteme giriş  




 


Hala hesabınız yok mu? Hesap açmak için tıklayın.

Çevrimiçi  
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
4 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.

Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar

Bu başlık altında yayınlanan yazılar

<   123456789101112131415161718192021222324252627   >

OĞDARIN PİKALI

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 24 Ağustos 2011 Çarşamba
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
Nedendir bilinmez yada ben bilemem PİKAL Oğdara has bir taştır.Sadece Oğdar sınırlarında çıkar.Üzerinde et lavaş yufka pişirip yenmeye doyulmaz.

Her yörenin yörenin özellikleri vardır.Ve o yöre ile anılır.Eskiden Oğdar deyince akla ilk önce OĞDAR KARTOLU gelirdi.Ama son yıllarda KARTOL ekimi azaldığından ve sunni gübreler kullanıldığından Kartolun özelliği kaçtı.
Son yıllarda Oğdarın adını PİKAL duyurmaya başladı.Herkes Pikalın tadına varmaya ve alışkanlık yapmaya başladı.
Köyümüzün değişik yerlerinde pikal çıkarılmaktadır.Pikal çıkarmak ta ustalık işidir herkes beceremez.Ama maalesef son yıllarda Köyümüz maden sahası gibi olmuş eline kazmayı çekici alan pikal için dağları taşları eşmeye başlamış,üstelik te Oğdarlı olmayan bile kimseye sormadan gelip kendi evleri köyleri gibi kazı yapmaya başladılar.

HARMAN KOŞMA

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 28 Mart 2011 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
Bundan 10 sene öncesine kadar devam eden harman koşma günümüzde kalmadı.
İnsanlarımızın geçimini sağlamak için ekmeğini pişirmek için harman koşmak vazgeçilmezdi.
Bütün köylü kendi ihtiyacını karşılamak zorundaydı.1974 e kadar Köyümüze araba çıkmazdı.Dolayisiyle eve un tahil yağ şeker getirmek hayvanın sırtı ile olurdu,Yada İnsan sırtı ile Artvinden Yusufelinden yada Kars Erzurumdan yaya günlerce yürüyerek 20-25 kilo ancak erzak getirilirdi.Onun için harmancılık çok önemliydi.Aylarca kar altında kalan köyde ev halkının ve hayvanların aç kalmaması için ekin ekilir harman koşulur saman hayvanlara tahil Oğdarda bulunan 22 adet değirmende öğütülerek ihtiyaçlar giderilirdi.
Her evin önünde-yanında mutlaka harman olurdu.Herkesin harmanı olurdu veya ortak hisseli olurdu.

Bu resimde Tukancı Mustafa Çınar ın harmanında çekildi.

GÜNYAYLA KÖYÜ HAKKINDA BİLGİLER

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 25 Mart 2011 Cuma
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 

Araştırma Sahasının Yeri ve Sınırları
Günyayla köyü, Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde yer alan Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı kır yerleşim alanıdır. İlçe merkezine olan uzaklığı 47 km’dir. İlçe merkezi ile olan bağlantısı Artvin-Yusufeli karayolunun 30. km’sinde Tarakçılar Köprüsü’nden ayrılan stabilize yol ile sağlanır (Şekil 1).

Şekil 1: Günyayla Köyü’nün Lokasyon Haritası


kaynak:ERDAL ÇINAR
COĞRAFYA ÖĞRETMENİ

GÜNYAYLA KÖYÜ HAKKINDA BİLGİLER

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 24 Mart 2011 Perşembe
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 

Fiziki Özellikleri
İnceleme alanında izlenen Üst Jura-Alt Kratese yaşlı kireçtaşları Bardiga formasyonu olarak isimlendirilmiştir. Berdiga formasyonu inceleme alanının çoğunlukla güney zonunda; Artvin-Narlık beldesi doğusu, Tortum gölü civarı, Aşpişen köyü(Oltu yolu),Yusufeli-Günyayla köyünün güney batısı, Yusufeli-Kirazalan köyünün güney doğusunda yüzeyleşir.
Formasyon gri-beyaz ve krem renkli resital kireçtaşları, orta kalınlıkta tabakalanmalı killi kireçtaşı ve sileks yumrulu kireçtaşlarından oluşur. Berdiga formasyonu, esmer renkli bazik volkana-tortul bir istif yapısından oluşan Hamurkesen formasyonunun üzerine uyumlu olarak gelir. Doğu Pontid kuzey-güney zonu alt ünitelerini ayıran güneybatı –kuzeydoğu doğrultulu büyük bindirme hattının yakın çevresinde kompresyon kuvvetlerinin etkisiyle bu formasyon içinde çok güzel kıvrımlı yapılar gözlenir. Örneğin; Yusufeli-Aşpişen sapağından itibaren Tortum yolu ve Oltu yolu üzerinde bu ender rastlanabilecek güzellikte kıvrımları izlemek olanaklıdır. Berdiga formasyonu inceleme alanının güney kesiminde ofiyolitik melanj ile tektonik bir dokanak oluşturur. Formasyonun kalınlığı; inceleme alanının kuzeyinde (Kuzey zon alt ünitesi) 100–300 m. arasında olduğu halde, güney zon alt ünitesinde 900 m. kadardır.

KAYNAK:ERDAL ÇINAR

OĞDAR'DA CAMİ

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 03 Mart 2011 Perşembe
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
OĞDAR CAMİİ..

Köyümüz büyümüş artık eski camiye sığamaz olmuştuk.Bir gün Lütfü Akistanbullu amca benimle Cami imamımız Riza Orhanı çağırdı ve camiyi yenilememiz için neler yapabiliriz dedi.yıl 1971 beraber cami yapma ve yaşatma dermeği kuralım diye konuştuktan sonra dernek tüzüğünü hazırlama görevini bana verdiler ve tüzük ortaya çıktıktan sonra köylülerle toplanalım dedik.

Ben Yusufeline gittiğimde merkez cami derneğinin tüzüğünü aldım .Tüzüğü köyümüze uyarlayarak daktıloda yazdım .Lütfü amcaya tüzüğü verince muhtar BAYRAM ANAR la görüşerek camı yapılması durumunu görüşmek üzere köylülerin okulda toplanmasını sağladık ve okulda tüm köylüler toplandı.
MUHTAR .lütfü amca.Riza hoca yeni cami yapılması hakkındakı görüşlerini açıkladılar .Bende cami derneği tüzüğünü okuyarak derneğin önemini belittim.Köylülerimizden tamamına yakını hepimiz üzerimize düşen görevi yaparız anlamına gelen destek konuşmalarını yaptılar.3 5 kişi dedemize babamıza yeten cami bizede yeter dedilersede bunlar ikna edildi.Dernekte görev almak isteyenlerin listesini yazdık ve dağıldık.
ertesi gün ismi yazılanlar toplanarak kurucu yönetim ve denetleme kurulu listesini tüzüge yazarak imzaladık .

KAYNAK:NEVZAT DEMİRTAŞ

<   123456789101112131415161718192021222324252627   >